cm: nieuwspanel: Biedt de zorg- en controle economie kansen voor financials?

Tot zo’n twintig jaar geleden waren multinationals als Philips en Shell de grootste werkgevers in Nederland. Die tijd blijkt nu echt voorbij te zijn. Volgens onderzoek van De Volkskrant zijn politie en defensie de grootste werkgevers. De verwachting is dat de zorgsector in 2020 sneller groeit dan de gehele economie, met name de ouderenzorg. Dit jaar zal de zorg de grens van 1,5 miljoen werkzame personen doorbreken.

 

De top 10 grootste werkgevers

De top 10 van grootste werkgevers zijn:

  1. Politie;
  2. Ministerie van defensie;
  3. Ahold;
  4. Rabobank;
  5. Ministerie van Justitie en Veiligheid;
  6. Belastingdienst;
  7. KLM;
  8. ADG Dienstengroep;
  9. Post NL;
  10. Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naast de met name overheidsinstanties ook enkele bedrijven in de financiën, dienstverlening, detailhandel en vervoer.

Veel banen in controle, administratie en veiligheid

Het aantal banen is vooral bij bedrijven in veiligheid, bewaking, controle, administratie en uitvoering opvallend aanwezig in de lijst met grootste werkgevers. Voor financials opvallend dat hierbij ook het aantal banen in de administratie groot is, terwijl automatisering en digitalisering voornamelijk de trend is. De toename op het gebied van veiligheid en bewaking is onder andere de eis van Donald Trump om meer bij te dragen aan defensie en de toenemende vraag in de cybersecurity. Voorbeeld van deze toenemende vraag in banen in de cybersecurity is de hack recentelijk in Maastricht bij de universiteit.

De toekomst voor de werkgelegenheid

De vraag blijft hoe we ervoor gaan zorgen dat er wel geld verdiend gaat worden om deze zorg- en controle economie te kunnen betalen. Gelukkig is er nog een aantal bedrijven die daarvoor zorgen, zoals ASML en Booking. Naast deze twee bedrijven worden ook VDL en Tata genoemd als werkgevers die hierin bijdragen. Echter blijft het voor mij een belangrijke vraag of de zorg- en controle economie daadwerkelijk kan rusten op deze ontwikkelingen.

Ook de Brexit zorgt voor werkgelegenheid. Het afgelopen jaar vestigden zich zo’n 400 bedrijven in Nederland, een record. Eenzelfde aantal bedrijven overweegt dit. Eric Wiebes zegt hierover in het AD: ‘Buitenlandse bedrijven zijn belangrijk voor onze economie en ons toekomstige verdienvermogen. De bedrijven die zich hier vestigen zijn vooral in de sectoren zakelijke dienstverlening, de mediabranche en gezondheid.’

Banken blijven best groot

Een eerdere verwachting was dat banken door digitalisering en automatisering snel kleiner zouden worden. Toch blijven ze nog verrassend groot. De Rabobank staat nog steeds in de top vijf van de grootste werkgevers. Ook ABN-AMRO en ING staan nog in de top 15. Door de trend naar controle en handhaving groeien de banken de laatste tijd zelfs weer om bijvoorbeeld witwassen op te sporen. De banken zijn daarvoor nog op zoek naar honderden werknemers. Ook verzekeraars als Achmea en de NN Groep zijn nog steeds grote werkgevers.

Wat betekent dit voor ons als financials?

De ontwikkelingen naar een zorg- en controle economie biedt ons kansen. Als financials kunnen wij als geen ander toegevoegde waarde leveren in de controle, administratie en digitalisering op deze gebieden.

cm:nieuwspanel: iedere week blikt iemand uit ons cm:nieuwspanel terug op het belangrijkste nieuws voor de controller. Deze week: Linda van Vemde, voorzitter Financials For Financials, een onafhankelijke vereniging van en vóór financials, en eigenaar van Adzaco.