EigenWijkse energie, EigenWijkse administratie

Lokale samenwerking voor professionele verduurzaming

 

In anderhalf jaar tijd je administratie vanuit de schoenendoos naar een professioneel boekhoudsysteem dat alle activiteiten afzonderlijk volgt. Hoe kregen ze dat bij de complexe organisatie EWEC bij elkaar? ‘We geven het bij Adzaco met een goed gevoel uit handen.’

 

EWEC - de EigenWijkse Energie Coöperatie - staat voor groene energie van, voor en door onszelf. Hun missie is tweeledig. Enerzijds Wijk bij Duurstede en omgeving een stukje duurzamer maken. En, tegelijkertijd, ervoor zorgen dat de winst van opgewekte stroom niet weglekt naar een grote energiemaatschappij, maar dat dit geld in onze eigen gemeenschap blijft.

 

Duurzame energie met lokale voordelen

 

Het initiatief staat niet op zichzelf. Sarida van der Meer, bestuurslid bij EWEC: ‘Al vanaf 1986, het jaar van de ramp in Tsjernobyl, werken diverse clubs actief alternatieven uit voor schone elektriciteit. Om energie uit zon, wind en aardwarmte beschikbaar te maken voor ons allemaal. We werken nauw samen met andere kleinschalige energiecoöperaties in Nederland en zijn lid van een overkoepelend kennisplatform. Landelijk de handen ineen; lokaal profijt.’    

 

Gedreven en ambitieus maakte EWEC de afgelopen jaren naam in de gemeente Wijk bij Duurstede. De EigenWijkse EnergieWinkel met het Energieloket - waar je als inwoner terecht kunt met al je vragen rondom energiebesparing, aardgasvrij wonen en eigen zonnepanelen - is gevestigd op een niet-te-missen zichtlocatie in het centrum. Daarnaast blaast de gemeentelijke doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn wind in de zeilen. Immers, de kennis is er. De mogelijkheid om 100% lokale, duurzame energie te leveren is er. Al bestaat er uiteraard ook weerstand. Zo roept het plaatsen van windmolens bij sommigen hevige emoties op en is ook niet iedereen onverdeeld enthousiast over zonnevelden. EWEC blijft informeren over de voordelen, blijft in gesprek met de tegenstanders.

 

Complexe bedrijfsvoering in overzichtelijk systeem

 

‘De organisatie zit ingewikkeld in elkaar,’ vertelt Gerrit Taute, penningmeester bij EWEC sinds 2019. ‘We hebben de stroomfabriek de Bosscherwaarden, de zonnedaken bij Mariënhoeve, het laadpalenproject voor elektrische auto’s. En natuurlijk de coöperatie zelf; we leveren stroom en via het Energieloket bevorderen we de bewustwording rondom duurzame energie.’ Daarnaast zijn we bezig met de voorbereiding voor participatie in nieuwe projecten voor zonnevelden in Wijk.

 

Deze werkzaamheden zijn in handen van een team dat grotendeels uit vrijwilligers bestaat. ‘We hebben twee betaalde krachten, net 1,3 fte (volledige werkweek) bij elkaar,’ licht Sarida toe. Dat EWEC desondanks in staat was om zo’n professionaliseringsslag te maken, is onder meer te danken aan de samenwerking met Adzaco. Gerrit: ‘Juist in een dienstenorganisatie als deze, met schaarste aan capaciteit, is ieders specifieke vakgebied van belang. Schoenmaker, blijf bij je leest. Aan Adzaco geef ik de administratie met goed gevoel uit handen.’

 

Adzaco’s Linda van Vemde doet de financiële dienstverlening voor EWEC inmiddels al enkele jaren. ‘We verfijnen de systemen steeds verder,’ vervolgt Gerrit. ‘Voorheen moesten we voor elke factuur de verantwoordelijke uitpluizen, nu werken we met verantwoordelijken per kostenplaats en loopt er steeds meer rechtstreeks. Die stroomlijning bespaart een hoop tijd. Wat daarnaast ontzettend fijn is, is dat we nu elk moment de thermometer erin kunnen steken: hoe staan we ervoor? Administratief gezien hebben we inmiddels enorme stappen gezet, naar overzichtelijke rapportages, journaalposten en een professionele, geautomatiseerde structuur.’

 

De boekhoudsoftware en de inrichting hiervan faciliteert Adzaco. Zij verzorgen de maandelijkse administratieve handelingen, verwerken de betalingsvoorstellen, verloning, belastingaangiften en -afdrachten. ‘En dat doen ze goed en betrokken,’ aldus Gerrit, die zich hierdoor volledig kan wijden aan de grote lijnen van EWEC’s financiën. ‘Bovendien ben ik als penningmeester vervangbaar, maar ligt de continuïteit van onze bedrijfsadministratie veilig bij een administratiekantoor.’

 

Sarida: ‘Weet je wat ik ook zo prettig vind aan Linda? Je komt haar overal tegen, ze is oprecht geïnteresseerd en maatschappelijk geëngageerd. Adzaco neemt trouwens ook EigenWijkse energie af. Mooi toch, als je elkaar lokaal kunt vinden en ondersteunen?’ 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Henk Muis (woensdag, 03 februari 2021 21:15)

    Goed verhaal. Samen voor elkaar.