Sportersmentaliteit: We doen het samen’

AmstelveenSport

 

In Amstelveen zijn de gemeentelijke sportfaciliteiten ondergebracht in de organisatie AmstelveenSport. Adzaco’s Linda van Vemde startte hier in 2016 als interimmer. De herinrichting van de financiële infrastructuur was bij haar in uitstekende handen, vertelt Finance manager Emmeline Bouwmeester.   

 

 

Sport voor iedereen

Zo’n 20 jaar geleden besloot de gemeente Amstelveen de gemeentelijke sportfaciliteiten onder te brengen in een aparte stichting. Het doel was - en is - om zoveel mogelijk van de ruim 90.000 inwoners van de Noord-Hollandse stad zo laagdrempelig mogelijk te laten sporten. 

 

AmstelveenSport is georganiseerd in drie aandachtsgebieden:

Sportservice: de buurtsportcoaches, het bewegingsonderwijs, de mensen die de wijk in gaan om bewegen te bevorderen. Ze bieden leuke activiteiten voor kinderen uit gezinnen waar geen geld is voor sportclubjes. Ook ouderen, thuis of in verpleeghuizen worden gestimuleerd om actief te blijven, bijvoorbeeld met beweegbingo.

Zwembad De Meerkamp: Recreatief zwemmen, doelgroep zwemmen en zwemlessen. Daarnaast wordt het zwembad verhuurd aan verschillende zwemverenigingen.

Locatiebeheer: Amstelveen telt 1 evenementenhal, 3 sporthallen, 3 sportzalen, 14 gymzalen, een turnzaal en een Beweegbox. Het beheer omvat ook de verhuur aan scholen overdag en in de avond aan diverse clubs. In de evenementenhal, de Emergohal, worden in niet-coronatijd grote evenementen georganiseerd. En dan zijn er nog de buitensportaccommodaties; voetbalvelden, honk- en softbalvelden, rugbyvelden, hockeyvelden, de atletiekbaan, de wielerbaan; noem maar op. 

 

Emmeline Bouwmeester kwam in 2017 in dienst bij AmstelveenSport als Finance Manager. ‘Linda werkte er al een half jaar toen ik begon,’ vertelt Emmeline. Een ingrijpende organisatie-transitie was destijds net ingezet. ‘Alles ging op de schop. De stichting werd een B.V. Er kwam een nieuwe naam, nieuwe directeur, (deels) nieuw MT en een volledig nieuwe structuur. Het was een professionaliseringsslag naar meer corporate denken, werkelijk op alle gebieden: HR, IT, overlegvormen, hoe we in de informatiebehoefte van de stakeholders kunnen voorzien.’   

 

Gebruiksvriendelijk ingericht

Ook de financiële infrastructuur werd volledig opnieuw ontworpen. Emmeline: ‘Linda heeft de oude situatie nog gezien, en heeft de nieuwe from scratch weer opgebouwd. Álles hebben we opnieuw opgezet. Linda was daarbij een onmisbare schakel, met haar enorme kennis van administraties, boekhoudpakketten en de inrichting daarvan.    

 

Linda heeft bij ons bijvoorbeeld het programma Twinfield geïntroduceerd. Dat is visueel handig en laagdrempelig qua gebruik; een fijn pakket. Zo’n aanbeveling staat natuurlijk ook niet op zich: Linda kent die pakketten van binnen en van buiten, omdat ze met haar interim-ervaring al bij zoveel organisaties heeft gezien wat nodig is, wat werkt. Ze kan een goed oordeel vormen. En wat daarnaast van grote toegevoegde waarde is: Linda kan de pakketten ook inrichten en vormgeven, exact afgestemd op de behoefte van bijvoorbeeld de budgethouders en de gemeente. 

 

Digitaal en veelzijdig

Linda was ook betrokken bij de verdere digitalisering van het administratieve proces. ‘Ze gaf een goede voorzet voor geautomatiseerde factuurverwerking. Dat scheelt een hoop werk! Ze implementeerde ook een vaste activa module en ze was betrokken bij een nieuwe begrotingstool. Je ziet dat ze het duidelijk leuk vindt om te kijken wat er nodig is in een bedrijf, waar data voor gebruikt moet worden, hoe een organisatie eruit ziet, om daar de inrichting naadloos op te laten aansluiten. 

 

Bijkomend voordeel, vervolgt Emmeline: ‘Ze pakt ook net zo makkelijk het werk zelf op. Dat maakt haar divers en ontzettend nuttig voor een externe organisatie om haar aan trekken. Ze is een kei in inrichten, pakt lopende werkzaamheden op en kan achterstanden wegwerken.’

 

Samenwerking met Adzaco

‘Linda sluit ook goed aan bij onze sportersmentaliteit: we doen het écht samen. Daarbij schrikt zij er niet voor terug om zich ook buiten haar vakgebied in te zetten. Ze hielp bijvoorbeeld heel hands-on mee bij het organiseren van ons sportgala! 

 

Linda is betrouwbaar, heeft een hoge werkethiek en je kunt altijd op haar en haar kwaliteit rekenen. Ze heeft hartstikke veel ervaring, haar plezier spat er vanaf. Niets is haar teveel. Ik vond het een ontzettend goede stap dat ze in 2018 Adzaco is begonnen: ze heeft alle ingrediënten in huis voor een succesvol eigen adviesbureau. Het feit dat ze bij Adzaco nu al met z’n drieën zijn is daar een prachtig bewijs van!’